USA sport & Healthclub 30 jaar in Haaksbergen

WEEKBLAD ROND HAAKSBERGEN – USA Sport & Healthclub is in een begrip in Haaksbergen.

De veelzijdige sportaccommodatie aan de Trompstraat bestaat dertig jaar. Tijd voor een terugblik. Eigenaar Henk Uiterweerd begint te glimlachen als hij terugdenkt aan het moment waarop hij zijn auto voor het eerst de parkeerplaats aan de Trompstraat opdraaide. Het moet in november 1991 zijn geweest. De voormalige inwoner van Rijssen ging in Haaksbergen aan de slag. Hij begeleidde sporters bij het fitnessen. Niet lang daarna liet hij zijn oog vallen op deze sportaccommodatie vlakbij sporthal De Els. Hij zag hier een kans iets moois op te zetten. Die missie is geslaagd.

De vijftigers in Haaksbergen kunnen het zich ongetwijfeld nog herinneren. Ooit was het een overdekt zwembad. Menig Haaksbergenaar heeft aan de Trompstraat zijn zwemdiploma gehaald. Maar na de sluiting van het zwembad onderging het gebouw een transformatie. Het water maakte plaats voor fitnesstoestellen. Eerst onder de naam De Elshof, daarna onder de naam USA.

Uiterweerd begon dertig jaar geleden met lesgeven aan de sporters. Een paar maanden later was hij de nieuwe eigenaar. “Dat was begin 1992. Nu zijn we dus dertig jaar verder. Ik had niet verwacht dat het zou uitgroeien tot datgene wat het nu is.” Het sporten is veelzijdiger geworden. In de loop van de jaren zijn er veel meer faciliteiten bijgekomen. “De doelgroep is nooit veranderd. Die is heel breed. Wij zijn er voor iedereen die fit wil worden, conditie wil opbouwen en aan zijn buikspieren wil werken. Dat was in jaren negentig al zo en dat is nog steeds zo. Maar we hebben nu veel meer te bieden. We zijn van zo’n veertig naar tweehonderd fitnesstoestellen gegaan.”

Het paradepaardje nu is megawalk. “Dat bestaat sinds pakweg tien jaar. We hebben een zaal voor megawalk. Het is een ideale manier om heel veel calorieën te verbranden.” USA Sport & Healthclub bestaat uit meerdere zalen. Overal zijn er verschillende sportdisciplines. “Het is steeds veelzijdiger geworden. Spinning kwam al vrij snel opzetten. Net zoals cardio. Daarna kwam er ook crossbox en xfitt. Het is steeds in ontwikkeling. We hebben nu bijvoorbeeld ook jumping: springen op een trampoline.” Gesport wordt boven en beneden. Op de benedenverdieping is er bijvoorbeeld yoga.
Bij USA Sport & Healthclub wordt maatwerk geleverd. Begeleiding blijft cruciaal in het nastreven van de doelen. “We willen ook meer bewustzijn creëren voor een gezonde levensstijl. We zijn geen gezondheidscentrum, maar leveren wel een belangrijke bijdrage aan de gezondheid.

Daar hoort sporten bij. Hier kunnen alle spiergroepen getraind worden.” Uiterweerd wil met zijn medewerkers een bijdrage leveren aan een gezondere levensstijl. “Het probleem van overgewicht is bekend. Veel jongeren zijn gek op chillen. Daar is niets mis mee, maar waak voor overgewicht.
Dat gaat op termijn gezondheidsklachten opleveren. Ook zien we meer volwassenen, die moeite hebben op gewicht te blijven. Dat probleem ontstaat onder meer door veel zittend werk. Hier kunnen we daar iets tegen doen. Met goede begeleiding. En we zijn twintig uur per dag open. Van zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts. Dat is ook zo’n verschil met vroeger. Je hoeft je nooit af te vragen of we wel geopend zijn. Slechts vier uur in de nacht zit het hier dicht.”